Best practices Blended Learning
20 mei 2016


Avatar

Luuk TerbeekAvatar

 

De workshop Blended Learning vroeg om een vervolg! Tijdens de onderwijsthemamiddag op 19 mei 2016 zijn we dieper ingegaan op dit populaire onderwerp, dat een substantiële bijdrage kan leveren aan de verhoging van onze onderwijskwaliteit.

Wat is er uit onderzoek bekend over effectiviteit van Blended Learning en wat verstaan we daar eigenlijk onder? Wat zijn recente (inter)nationale Blended Learning ontwikkelingen? Hoe brengen wij Blended Learning nu al in praktijk? Wat zijn onze lessons learneden best practices?

Hoe verhoudt Blended Learning zich tot ons instellingsplan, de visie op de digitale leeromgeving en onze geconcretiseerde onderwijsvisie vanuit de VU? Blended Learning omvat veel meer dan de combinatie van onderwijs &  ICT, maar een VU brede visie erop hebben we (nog) niet.

De middag werd ingeleid door Silvester Draaijer (OKP, SOZ) die, namens de ICT&O adviesraad, vertelde over hoe Blended Learning er op het moment voor staat aan VU.
kijk terug (video)

Specialist op het gebied van Blended Learning, Luuk Terbeek, adviseur Onderwijs en ICT bij het Team Hoger Onderwijs (UCGB), gaf de deelnemers vervolgens een overzicht over waar we allemaal aan kunnen denken bij ‘Blended Learning’.
kijk terug (video) presentatie (pdf)

Daarna deelden docenten hun mooie VU-voorbeelden:

Sjirk-Jan Zijlstra en Eva Sugeng (FALW), over de vorderingen die zij hebben gemaakt met hun eLearning
kijk terug (video) presentatie (pdf)

Sjirk en Eva waren er ook bij tijdens de eerste KnowVU workshop over digitaal toetsen, in april 2015, en hoorden bij de eerste winnaars van de KnowVU Stimuleringsprijs.

Maikel Wijtmans en Danny Scholten (FEW), over Flipping the Classroom
kijk terug (video) presentatie (pdf) | slidecast

Maikel en Danny hebben eerder, in februari 2016, ook een mooie bijdrage geleverd het seminar Video in het onderwijs.

Agnes Willemen (FGB), over Collaborative Learning
kijk terug (video) presentatie (pdf)

Agnes heeft met haar idee Collaborative Learning de KnowVU Stimuleringsprijs 2016 gewonnen in januari 2016.

Vervolgens konden de deelnemers aan de slag met alles wat over Blended Learning was verteld tijdens een brainstormsessie. In groepen die elk werden voorgezeten door een ervaringsdeskundige, gaven de deelnemers antwoorden op de volgende vragen:

  1. Op welke manier geef je nu al invulling aan concretisering en realisering van Blended Learning?
  2. Het is mei 2018, op welke manier profiteren studenten, docenten en de VU van het mede door jou gerealiseerde onderwijs aanbod waarbinnen Blended Learning een concrete plek gekregen heeft?
  3. Wat heb jij hiervoor (zie antwoord vraag 2) nodig, hoe kan de VU jou hierbij helpen; van wie verwacht je wat?

De uitkomsten van de groepsopdracht werden ten slotte weer in ontvangst genomen door Silvester Draaijer in een reflectie op de middag.
kijk terug (video) uitkomst brainstorm en reflectie

Tip: zie ook het verslag van Richard Kragten (docent Hogeschool Inholland) op Leeradvies.nl, met in zijn verhaal handige links naar meer informatie over de verschillende tools die zijn besproken.

klik op de afbeelding om deze te vergroten

klik op de afbeelding om deze te vergroten

Geef een reactie

Geef een reactie


Contact

knowvu@vu.nl