Onderwijs achter gesloten deuren
08 nov 2016


Inzending KnowVU Award 2016

Anne-Marie Slotboom

 

Door: Elanie Rodermond en Anne-Marie Slotboom (Docenten Criminologie, Rechten)

Het voorgestelde onderwijsidee heeft ten doel één vak per jaar te verplaatsen van de campus naar een unieke setting, namelijk de gevangenis, om daar, meer dan binnen traditionele vormen van onderwijs mogelijk is, te werken aan een combinatie van wetenschappelijke inhoud én andere belangrijke vaardigheden. Gedurende dit vernieuwende, opleidingsoverstijgende vak, volgen studenten een aantal weken lang onderwijs binnen de muren van de gevangenis, tezamen met een even grote groep gedetineerden. Tijdens de onderwijsbijeenkomsten geeft een docent van de VU klassikaal onderwijs, en zal elke student aan een gedetineerde worden gekoppeld om samen aan een inhoudelijke opdracht te werken. Door binnen deze unieke context onderwijs te verzorgen voorziet het vak niet alleen in het vergroten van inhoudelijke kennis, maar ook in het verbeteren van communicatieve vaardigheden en het vermogen om met mensen  in verschillende posities in de  samenleving  samen te werken, vaardigheden die zowel binnen de academische wereld als daarbuiten steeds belangrijker worden.

Klik op de afbeelding om de presentatie te bekijken (na afloop van de Pitchronde)

Bekijk de presentatie

 

Oordeel van de jury:

De jury riep als één stem: ‘Dit voorstel past echt bij de VU’. Het slaat een brug tussen de universiteit en de maatschappij, en richt zich bovendien op een inclusieve benadering: iedereen doet mee en telt mee. Onderwijs achter gesloten deuren stelt voor om studenten college te laten volgen in een gevangenis, samen met gedetineerden. In tweetallen werken studenten en gedetineerden aan opdrachten. Hoewel het idee oorspronkelijk ontwikkeld is voor studenten criminologie en strafrecht, maken de kandidaten duidelijk dat het ook geschikt kan zijn voor andere opleidingen en faculteiten. Hoewel de jury het een vernieuwend en inspirerend voorstel vindt, is de jury van mening dat het een te beperkt bereik heeft, omdat slechts een kleine groep studenten hiervoor in aanmerking kan komen.

Geef een reactie

Geef een reactie


Contact

knowvu@vu.nl