Onderwijs Out of the Box, in kleine stappen
06 mei 2019


Hoe kun je met relatief simpele middelen je onderwijs innoveren? Op welke middelen zitten studenten te wachten? Tijdens dit KnowVU event presenteerden Theo de Haan en Marjolein Zweekhorst een paar manieren om onderwijs ‘out of the box’ te halen. Ook kwamen 2 studenten, Ivar Maas en Roland Felt toelichten waar volgens hen studenten behoefte aan hebben.

Theo de Haan heeft een presentatie gehouden over instructiefilmpjes, de voor- en nadelen hiervan en waarom hij dit prefereert over opgenomen colleges.

Hier is de link naar zijn YouTube kanaal waar zijn wiskunde filmpjes te vinden zijn.

Marjolein Zweekhorst heeft behalve allerlei handige functies in Mentimeter gedemonstreerd ook de gevolgen en valkuilen besproken.

Het is een handige tool om studenten vragen te laten stellen tijdens grote hoorcolleges (eerstejaar studenten durven vaak niet iets te vragen tijdens grote hoorcolleges).
Ook is bij responsiecolleges snel te peilen voor welke onderwerpen het wenselijk is om verder op in te gaan en kan er een quiz gehouden worden om te kijken of studenten de stof al voldoende beheersen.

Waar studenten volgens Roland Felt en Ivar Maas behoefte aan hebben, is meer interactie met docenten. Bijvoorbeeld als docenten iets persoonlijks vertellen en hierdoor een sfeer creëren waar studenten het gevoel hebben dat er ook naar hen geluisterd wordt en een meer persoonlijke band scheppen. Maar ook als studenten meer betrokken worden bij het vormen van het onderwijs.

Geef een reactie

Geef een reactie


Contact

knowvu@vu.nl